Reflexológia otthon: mely pontokat nyomjuk?

Bár az otthoni reflexológiai “kezelés” nem helyettesítheti a szakember által végzett stimulálást, érdemes néhány pont helyét megtanulni, hiszen ezek masszírozásával, nyomkodásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a leggyakoribb panaszok gyorsabban megszűnjenek.

Mielőtt bármilyen otthoni reflexológiai kezelést megkezdünk, érdemes konzultálni egy szakemberrel, illetve keresni az interneten egy úgynevezett reflexológiai térképet, melynek segítségével pontosabban meghatározhatóak a stimulálásra váró területek.
Bár a reflexológiával elvileg nem lehet ártani, vagyis nem okozhatunk károkat vele a szervezetünkben, a szakember mutathat néhány olyan fogást, mozdulatot, amellyel még hatékonyabbá és kellemesebbé tehetjük az otthoni reflexológiai kezelést. A kezelés előtt ne fogyasszunk alkoholt és ne terheljük a gyomrunkat nehéz, zsíros ételekkel.

A kezelés megkezdése előtt vegyük le a cipőnket, zokninkat, helyezkedjünk el kényelmesen törökülésben, és igyekezzünk lazítani, mélyeket lélegezni. A reflexológiai kezeléshez nem szükséges semmilyen krém, testápoló vagy ápoló olaj használata.

A reflexológiát mindenképpen érdemes kipróbálni, ha idegesek, stresszesek vagyunk, és ez esetleg már fejfájásban vagy álmatlanság formájában is jelentkezik. Először a lábujjainkat dörzsöljük, masszírozzuk át (a nagylábujjakat hagyjuk utoljára), és gyakoroljunk enyhe nyomást azokra a részekre, ahol a lábujjak a lábfejünkkel találkoznak. Ezt követően a nagylábujjak alsó, talp felőli részét masszírozzuk át, egyenletes, de nem túl erős nyomással, a lábujjak vége felé tartó mozgással.

A reflexológiát otthon is kipróbálhatjuk

A reflexológiát otthon is kipróbálhatjuk

A gyomorpanaszok, hasfájás, puffadás ellen a leghatékonyabb, ha a talpunk középső részét masszírozzuk, ott, ahol a természetes bemélyedés található. Ezeket a pontokat akkor is érdemes stimulálni, ha a szélsőséges érzelmek miatt étvágytalanok vagyunk, esetleg az idegesség az emésztőrendszerre is kihat.

Könnyebben tudunk elaludni, ha átnyomkodjuk a lábujjainkat, a talp párnás részét (ez a terület a könnyebb és mélyebb légzésben segíthet), valamint a külső talpéleket is. Ez utóbbit érdemes a tenyerünkkel alaposan átsimítgatni, erőteljes, de nem fájdalmas mozdulatokkal. A külső talpél stimulálása segít ellazítani a túlságosan feszült, húzódó, görcsös izmokat.

Az egyik legegyszerűbb és leghatékonyabb módja a reflexológia áldásos hatásainak kihasználására, ha egy rücskös felületű, “szúrós” labdát görgetünk át a talpunkkal. Ez nemcsak a reflexológiai pontokat stimulálhatja, de a hagyományos masszázsra is hasonlíthat, kilazíthatja az izmokat, jót tehet a kötőszöveteknek. Ilyen labdát ráadásul néhány száz forintért megvásárolhatunk, és bárhová, akár a munkahelyünkre is magunkkal vihetjük.

forrás:http://www.hazipatika.com/eletmod/termeszetes_gyogymodok/cikkek/reflexologia_otthon_mely_pontokat_nyomjuk/20151208102913

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*